Emailleertechniek

Emaille

Emaille is glas met een laag smeltpunt. Door toevoeging van oxiden kun je kleur geven aan emaille. Er zijn dekkende (opake), opaliserende (marmerachtige) en transparante emailles.

Emailleren is een oude techniek. De Kelten gebruikten bijvoorbeeld al (bonte) emailles voor hun sieraden. Ook in het Byzantijnse rijk werd veel geëmailleerd.

Het emaille wordt door verhitting op metaal aangebracht. De prachtige kleuren van de emailles zijn uitermate lichtecht en vervagen niet door de inwerking van licht en lucht.

schilderemaille

Techniek

Er zijn verschillende technieken. Ik gebruik meestal de champlevé techniek, waarbij ik verdiepingen ets en graveer. Champlevé betekent letterlijk ‘verheven veld’. 

Soms maak ik gebruik van de cloisonné techniek waarbij ik de verschillende kleuren emaille scheid met metalen draadjes.

Ook werk ik met schilderemaille. Schilderemaille bestaat uit kleuroxides gemengd met fijn gemalen emaille en olie. Met de verf die ontstaat, schilder ik met hele fijne penseeltjes. Op de foto zie je een voorbeeld van een geschilderde roos.

Zilver

Zilver is een edelmetaal. In Nederland kennen we drie soorten zilver (legeringen):

-fijn zilver (99,9% zilver),

-1e gehalte zilver (92,5% zilver)

-2e gehalte zilver (83,5% zilver)

Alleen fijn zilver en 1e gehalte zilver zijn geschikt om te emailleren. 
Ik gebruik voornamelijk 1e gehalte zilver omdat dit harder is dan fijn zilver en daardoor meer geschikt voor bijvoorbeeld armbanden.